2020. szeptember 29.    Kedd    , Mihály névnapja Vésztő


VésztőNézettség: 5097662

Mai Gazdaság

Internet: http://www.veszto.hu

E-mail: polghiv@veszto.hu

Mára a textilipar újra jelen van - ugyancsak alacsony bérekkel, megerősödött néhány mezőgazdasági nagyvállalkozás, újraindult s sütőüzem, sőt, másik kisüzem is létesült. Azt szokták mondani, hogy Vésztő mezőgazdasági jellegű település, ami csak abban az értelemben igaz, hogy a helyileg megtermelt nemzeti össztermék nagyobb részét - sajnos - még talán ma is ez az ágazat adja. Ezzel szemben tény, hogy a helyben foglalkoztatottak döntő hányada az un. harmadik szektorban dolgozik (kereskedelem, szolgáltatások, közlekedés, önkormányzati intézmények). A helybeli építőipari vállalkozásoknak Vésztőn csak többnyire javító-szolgáltató tevékenység végzésére van lehetőségük.

A kereskedelemben talán soha eddig nem volt ennyi üzlet, mint napjainkban (88), a vendéglátó egységek száma 37, s ma már van engedéllyel rendelkező szállásférőhely is a településen. A vállalkozások többségükben ma is családi jellegűek, idegen munkaerőt alig foglalkoztatnak. Megtelepült egy ipari üzem is, ami speciális gépjármű-felépítmények gyártásával foglakozik.

Összességében elmondhatjuk, hogy ma a település gazdasági háttere lényegesen jobb, mint az 1990-es évek első felében volt, azonban - a helyi iparűzési adó alacsony mértékéből következtethetően - még mindig jóval gyengébb a hasonló nagyságrendű kisvárosok országos átlagánál. Annak ellenére tény ez, hogy az önkormányzat különböző kedvezményekkel ösztönözné a helyi foglalkoztatás bővítését, ám ma már nem preferálja további textilipari egységek létesítését. Magasabban kvalifikált munkaerő foglalkoztatására helyezi a hangsúlyt, olyan üzemek itteni megtelepedését segítené szívesen, amelyek a tevékenységükkel nagyobb árbevételt képesek elérni, s az itt uralkodó jelenlegi bérviszonyokat is pozitív irányba lennének képesek befolyásolni.

 
Vésztő

[Vésztő bemutatása] [Önkormányzat] [Képviselő-testület] [Helyi rendeletek] [Testületi ülések jegyzőkönyvei] [Intézmények]
[Hírek] [Programok, rendezvények] [Gazdaság] [Turizmus] [Sport] [Térkép] [Vendéglátás, Szálláshelyek]