2020. október 1.    Csütörtök    , Malvin névnapja Vésztő


VésztőNézettség: 5099304

Interjú a vésztői teniszklub megalapítójával

Turbucz István, a klub alapítója, elnöke, 21 éve irányítja a helyi teniszsportot. Pista bácsi nyugdíjas pedagógus, úgy érzem, nem kell bemutatnom senkinek, mert mindenki ismeri. Rengeteget tett Vésztőért, a teniszért, a diákságért!

- Mikor alakult meg Vésztőn a Tenisz Club Egyesület?

- 1987-ben, 21 évvel ezelőtt. Gyakorlatilag a létszám azóta nem sokat változott. Körülbelül 35 fő volt, és most is annyi a taglétszámunk.

- Az első perc óta te vagy az elnök, Pista bácsi?

- Igen, az első perc óta én vagyok az elnök!

- Milyen változáson ment keresztül a klubélet az elmúlt majd negyedszázad alatt?

- Ha abból indulunk ki, hogy mikor a klub megalakult, még két elhanyagolt teniszpálya volt a jelenlegi iskola helyén, igen komoly fejlődésen mentünk keresztül. 1985-ben építettünk egy harmadik pályát - természetesen önkormányzati segítséggel -, azután 7 évvel ezelőtt felépült a klubházunk. A megyében mi építettünk ilyet harmadiknak, komoly változásnak tekintjük, hiszen addig a labdarúgók öltözőjét használtuk.

- Milyen versenyeken szoktatok részt venni?

- 19 éve folyamatosan veszünk részt a megyei bajnokságon, ahol 7-11 csapat között előkelő helyezéseket szoktunk elérni.

- Melyik eredményetekre vagytok a legbüszkébbek?

- A legbüszkébbek egy 8 évvel ezelőtti eredményre vagyunk, dobogós helyezést értünk el a megyei bajnokságon, bronzérmet és egy kupát kaptunk. Amire büszke vagyok a csapatommal együtt, hogy idén a tavaszi fordulóban harmadikok lettünk.

- Pista bácsi, mondok neked néhány nevet, és kérlek, válaszolj azonnal!- Rummel Iván.

- Az utánpótlás nevelés évtizedes múltra tekint vissza, Rummel Ivánnak is én voltam a nevelő edzője. Büszke vagyok rá, de van még más is, akire büszke lehetek. Iván és Juhász Lajos volt az első két olyan tanítványom, akikkel versenyekre mentünk, és ők mérkőzésről mérkőzésre nyertek. A diákolimpián ennek a két versenyzőnek nagyon jó eredménye volt. Rummel Iván pályafutását ma is nyomon követem, úgy tudom, most egy amerikai egyetemi csapatban játszik. Egyetemi bajnokságot nyert abban az évben, amikor kiment. Ő volt az első tanítványom.

- Nyíri Tamás.

-Ő a második, talán rá még büszkébb vagyok, mint Rummel Ivánra, mert ő itt maradt Vésztőn, és számtalan korosztályos versenyt nyert, főleg a 14-16 éves korcsoportban. Tőle meg lehetne kérdezni, hogy hány érme és hány kupája van. (Nagyon sok!) Ügyes és eredményes játékos. Nagyon büszke vagyok rá, annál is inkább, mert két éve már az OB 3-ban játszik. Ebben az évben Nyíri Tamás és Fábián Viktor az Országos Diákolimpián második helyezést értek el.

- Ki a példaképed Pista bácsi?

- Kijelölt, igazi példaképem nincs, de Agassira, mint sportemberre felnéztem.

- A teniszmérkőzéseket szoktad-e nyomon követni a televízióban?

- Persze, az ATP, Davis-kupa versenyeket szoktam nézni, meg ha a magyar csapat játszik itthon. Magyarország is rendezett ATP versenyt.

- Hogyan látod a vésztői tenisz klubot, milyen lesz a helyzete 10 év múlva?

- Gyakorlatilag mi megálltunk ezen a szinten, az igény Vésztőn nincs olyan nagy, hogy továbbfejlesszünk, hogy még építsünk egy negyedik pályát, nem lenne kihasználva. Ha az önkormányzati támogatás megszűnne, akkor igen komoly bajba kerülnénk. Nem biztos, hogy a teniszklub fenn tudná tartani ezt az objektumot. Pályagondnok nélkül nem lehet pályát fenntartani. Én azt szeretném elérni, ha a pályagondnokot nem nekünk kellene fizetni, de ez sajnos nem sikerült az elmúlt 10 év alatt.

- Milyen támogatói vannak a teniszklubnak?

- Jelenleg nincs támogatónk. Mert szépen lemorzsolódtak. Pár évvel ezelőtt megkerestem azoknak a gyerekeknek a szüleit, akikkel foglalkoztam, és megpróbáltam rávenni őket, hogy támogassák a klubot, és sikerült is. Pár ével ezelőtt dr. Tabi László és a gyógyszerész vettek egy húrozó gépet.

- Milyen befektetéssel jár a tenisz egy kezdő teniszező számára?

- Elég sokba kerül. Ha mindent meg akar venni a ruhától az ütőig, kb. 60.000 Ft egy kezdőnek a felszerelése, hogy elindulhasson ebben a sportban. Aki versenyszerűen csinálja, annak még többe kerül. Mi önfenntartóak vagyunk, a versenyzők a saját maguk által vásárolt felszerelésben járnak. Megpróbálok jövőre egy egységes melegítőt vásárolni Vésztő és a teniszklub címerével a versenyzők számára.

- Nagyon szépen köszönöm az interjút, Pista bácsi!

- Köszönöm én is!

 

BeLo

 
Vésztő

[Vésztő bemutatása] [Önkormányzat] [Képviselő-testület] [Helyi rendeletek] [Testületi ülések jegyzőkönyvei] [Intézmények]
[Hírek] [Programok, rendezvények] [Gazdaság] [Turizmus] [Sport] [Térkép] [Vendéglátás, Szálláshelyek]