2017.06.20.
Vésztő Város Önkormányzata

Sajtóközlemény                  

„Önkormányzati épületek energetikai fejlesztése Vésztőn”

Vésztő Város Önkormányzata az Önkormányzati épületek energetikai fejlesztése Vésztőn Program keretében 206.514.275 forint vissza nem térítendő támogatást kapott, melynek célja az önkormányzati intézmények hatékony energiahasználatának, racionálisabb energiagazdálkodásának elősegítése. A vésztői Városháza műemléki épületegyüttes és Bölcsőde, valamint a Borostyánkő Idősek Otthona épület energiahatékonyságot célzó felújítása- fejlesztése.

A projektazonosító száma: TOP-3.2.1-15-BS1-2016-00065
- a kedvezményezett neve: Vésztő Város Önkormányzata

- a projekt címe: „Önkormányzati épületek energetikai fejlesztése Vésztőn”

- a szerződött támogatás összege: 206.514.275,-Ft

- a támogatás mértéke (%-ban): 100%

- a projekt tervezett befejezési dátuma (ha megvalósult, akkor a tényleges befejezés): 2018. 10. 31.

A projekt célja az önkormányzati intézmények hatékony energiahasználatának, racionálisabb energiagazdálkodásának elősegítése. A vésztői Városháza műemléki épületegyüttes és Bölcsőde, valamint a Borostyánkő Idősek Otthona épület energiahatékonyságot célzó felújítása- fejlesztése és a megújuló energiaforrások fokozott használata az üvegházhatású gázok csökkenését szolgálják. A beruházás törekszik az alacsony széndioxid kibocsátású gazdaságra való áttérés ösztönzésére, abszolút értékben csökkenti az országos üvegházhatású gázok kibocsátását, csatlakozva a globális erőfeszítésekhez, a klímaváltozás mérsékléséhez.

A projekt szakmai-műszaki tartalma és eredményei:

Az önállóan támogatható tevékenység keretein belül az Önkormányzati tulajdonú épületek energiahatékonyság-központú külső határoló szerkezeteinek korszerűsítése keretén belül a Városháza épületegyüttes esetében 20 cm-es zárófödém szigetelés, és a fa nyílászárók cseréje valósul meg (3.1.1/a), illetve e tevékenységhez kapcsolódóan a 3.1.2/h épületgépészeti intelligens szabályozási rendszer cseréje valósul meg.

A Borostyánkő Idősek Otthona épület esetében 10 cm-es külső homlokzati és 20 cm-es zárófödém utószigetelés valósul meg (3.1.1/a), valamint fűtéskorszerűsítés keretein belül új kondenzációs gázkazán, radiátorok, csővezetékek cseréje (3.1.1/b) a fosszilis energiahordozók széndioxid kibocsátásának csökkenése érdekében.

Az Városháza épületegyüttes udvarán elhelyezésre kerül 22kW teljesítményű fotovillamos rendszer, ami a Városháza műemléki épületegyüttes és Bölcsőde villamosenergia-igényét szolgálja ki, növelve ezzel a megújuló energiaforrások használatát.(3.1.1/d).

A Borostyánkő Id. Ott. épület esetében 15 kW teljesítményű fotovillamos rendszer kerül elhelyezésre, mely lefedi az egész épület elektromos áram ellátását.(3.1.1/d)

Önállóan nem támogatható, választható tevékenységek keretein belül kapcsolódva 3.1.1/b tevékenységen belül a Borostyánkő Id. Ott. épületének fűtési korszerűsítéséhez, a 3.1.2/h pontján belül az épületgépészeti intelligens szabályozási rendszer cseréje valósul meg. Önállóan nem támogatható, kötelezően megvalósítandó tevékenységek közül a 3.1.3/a akadálymentesítés valósul meg a műemléki védettségű „Négyszínvirág” Óvoda épületszárny esetében.

A támogató alap(ok)ra vonatkozó utalás: ERFA

 

Vissza